IS 3.9 – Grensoverschrijdend gedrag op werk: targets, triggers en bystanders

Welk label we er ook op kleven, grensoverschrijdend gedrag bestaat uit meer dan zware pesterijen, geweld of oneerbare voorstellen. Maar die grens, waar ligt die eigenlijk? En wie bepaalt die dan? In deze sessie gaan we na hoe de wetgever en de rechtspraak omgaan met grensoverschrijdend gedrag, maar benoemen we ook factoren die aan de basis liggen van een grensoverschrijdend klimaat op het werk.

Aansluitend reiken we tools aan om negatief gedrag bespreekbaar te maken binnen de organisatie aan de hand van oefeningen uit de praktijk. Want wat doe je met het spreekwoordelijke ravijn-decolleté, het gebruik van bijnamen, als je mails systematisch onbeantwoord blijven of de anderen steevast een blik van verstandhouding wisselen als jij het woord neemt?

We gaan we ook in op de essentiële rol van bystanders. See (no) evil, hear (no) evil, speak (no) evil in al zijn consequenties, maar zonder moraliserend vingertje. Ten slotte staan we stil bij de invloed van de anti-discriminatiewetgeving op de geldende procedures.

Spreker