- Ontvangst - 8.15 tot 9.00 uur
- Infosessies reeks 1 - 9.15 tot 10.30 uur
- Infosessies reeks 2 - 10.45 tot 12.00 uur
- Gezonde lunch - 12.00 tot 13.00 uur
- Infosessies reeks 3 - 13.00 tot 14.15 uur
- Infosessies 4 - 14.30 tot 15.45 uur
- Plenaire sessie - 16.00 tot 17.00 uur
- Aperitief en walking dinner - 17.00 tot 19.00 uur
- Veilig Huisje - vanaf 19 uur
Welkom, schuif aan voor een kopje koffie of thee en een kleine hap.
IS 1.1 - RA op niveau organisatie (VOLZET) Ronny Maes
De wettelijke verplichting om een risicodossier op te stellen is voor de preventieadviseur - die de werkgever hierbij moet helpen - een helse opdracht. Al helemaal om te starten met een RA op niveau van de organisatie.
Meer infoIS 1.2 – Opmaken van een agressiebeleid Luc Royens
Hoe kan je voor jouw organisatie een agressiebeleid opmaken dat kadert binnen het DRBS?
Meer infoIS 1.3 - RA en preventiemaatregelen lithium-ion batterijen Michiel Wellens
Lithium-ion batterijen zijn tegenwoordig alomtegenwoordig in bedrijven, zowel op kantoor, in werkplaatsen als op bedrijfsterreinen. Van aanschaf en gebruik tot verwijdering moeten passende maatregelen worden genomen om dit proces in goede banen te leiden.
Meer infoIS 1.4 - Terug gaan werken doe je niet alleen Nele Delbeke
We lichten toe hoe we bij AP steeds een duurzame werkhervatting voor ogen houden en hoe we onze collega's laagdrempelig en coachend benaderen.
Meer infoIS 1.5 - Meesterschap voor de PA (VOLZET) Hanne Vermeiren
Wat maakt een preventieadviseur vandaag tot een goede? Waarin moet hij of zij uitblinken? Het VI onderzocht deze vraag bij preventieadviseurs en kwam tot 7 vaardigheden waarin een PA zijn meesterschap kan tonen.
Meer infoIS 1.6 -Opzetten beleid schokkende gebeurtenissen op het werk Carlien Michiels
Tijdens deze sessie kom je te weten wat van een gebeurtenis een schokkende gebeurtenis maakt en krijg je zicht op de verschillende fases van een mogelijk verwerkingsproces. Uiteraard wordt hierbij aangegeven welke acties jij, maar ook de werkgever, de leidinggevenden, de collega’s en eventueel de preventieadviseur psychosociale aspecten kunnen nemen om de betrokken werknemers psychosociaal zo goed mogelijk te ondersteunen.
Meer infoIS 1.7 - Rol van de PA bij ioniserende straling (VOLZET) John Botte
Naast een korte duiding van wat ioniserende straling is, focust deze infosessie enerzijds op industriële toepassingen zoals hoogtemetingen, diktemetingen, inspecties, etc en anderzijds op de verschillende actoren die een rol spelen bij deze thematiek, in het bijzonder de preventieadviseur.
Meer infoIS 1.8 - Positieve psychologie aan het werk Lieve Walravens
Wat maakt mensen gelukkig? Positieve psychologie op het werk vertrekt vanuit wat goed loopt op de werkvloer en gaat na hoe we deze succesfactoren kunnen stimuleren en doen toenemen.
Meer infoIS 2.1 - Discriminatie, niet enkel een kwestie van kleur Annick Alders
Een heldere toelichting aan de hand van de meest recente casussen uit de rechtspraak met aandacht voor het gevaar van groepsdenken en de neiging om de feiten te kleuren met emoties.
Meer infoIS 2.2 - Arbeidsveiligheid en aansprakelijkheid bij uitzendarbeid (VOLZET) Chris Persyn
Uitzendarbeid zit nog steeds in de lift. Helaas blijkt de sector ook één van de koplopers wat de frequentiegraad betreft: die ligt 3,2 keer hoger dan die van de privésector in zijn totaliteit. Niet verwonderlijk dan ook dat er heel wat rechtspraak voorhanden is waarbij arbeidsongevallen met uitzendkrachten aanleiding geven tot strafvervolging.
Meer infoIS 2.3 - Training en vorming met impact Gert Vanthournout
Organisaties investeren veel in de vorming en opleiding van werknemers, maar het resultaat is niet altijd zichtbaar op de werkvloer. Hoe zorgen we ervoor dat werknemers de transfer maken van wat ze leren tijdens een opleiding naar de job die ze uitvoeren?
Meer infoIS 2.4 - Veiligheidscultuur: aanpassen van gedrag én omgeving (VOLZET) Karolien Van Nunen
Veiligheidscultuur wordt vaak gelijkgesteld met veilig of onveilig gedrag van werknemers. Gedrag is een belangrijk onderdeel van de veiligheidscultuur, maar zeker niet het enige.
Meer infoIS 2.5 - Opzetten van beleid vakbekwaamheid BA4/BA5 (VOLZET) Bart De Wael
Elektriciteit is alomtegenwoordig in ons dagelijks leven, en zeker ook op de arbeidsplaats.
Meer infoIS 2.6 - Veilig en gezond werken met chemische agentia Ignaas Crombez
In deze infosessie bespreken we het stappenplan voor het veilig en gezond werken met PMGE.
Meer infoIS 2.7 - Ontwerp-KB ergonomie op het werk en preventie van MSA Valerie Vervliet en Yves De Groeve
Begin 2024 gaf de HRPBW een unaniem gunstig advies over een ontwerp-KB waarmee een algemeen wetgevend kader voor ergonomie op het werk en de preventie van musculoskeletale aandoeningen (MSA) wordt ingevoegd in de Codex. De verwachting is dat het KB nog dit voorjaar in het staatsblad verschijnt.
Meer infoIS 2.8 - Biologische agentia: Codex en Vlarem (VOLZET) Kathleen Anthonis
In deze sessie zal je meer te weten komen over wat voor beestjes biologische agentia zijn en welke potentiële gevaren ze met zich meebrengen.
Meer infoIS 3.1 - Respect op het werk: van theorie naar praktijk Annick Alders
In deze sessie gaan we na hoe de welzijnswetgever en de rechtspraak omgaan met grensoverschrijdend gedrag, maar benoemen we ook factoren die aan de basis liggen van een grensoverschrijdend klimaat op het werk.
Meer infoIS 3.2 - Arbeidsveiligheid en aansprakelijkheid bij TMB (VOLZET) Chris Persyn
Het aantal arbeidsongevallen in het bouwbedrijf mag dan sterk gedaald zijn, op basis van de frequentiegraad blijft de sector helaas een koploper. Het is wat sprokkelen om de vigerende regels terug te vinden, het doel om ze te incorporeren in de Codex werd nog steeds niet bereikt.
Meer infoIS 3.3 - Veilig fietsen naar het werk Ivo Van Aken
Fietsen is niet alleen goed voor de conditie, maar heeft ook een positieve impact op het ziekteverzuim. Als we de voordelen van fietsen in de verf zetten, mogen we ook niet blind zijn voor de risico’s die het met zich meebrengt.
Meer infoIS 3.4 - Samenwerken met buurbedrijven Karolien Van Nunen
In deze presentatie komen voorbeelden aan bod van samenwerking om gezamenlijk tot een hoger veiligheidsniveau te komen. Wat zijn drijfveren en hindernissen voor samenwerking tussen (buur)bedrijven, en wat zijn voorwaarden voor een kwaliteitsvolle samenwerking?
Meer infoIS 3.5 - Artsen betrokken bij welzijn op het werk Godewina Mylle
Wat behelst de beleidsadviserende en ondersteunende rol van de preventieadviseur arbeidsarts? En wat met alle andere artsen die betrokken kunnen zijn bij tewerkstelling en re-integratie van werknemers?
Meer infoIS 3.6 - UPDATE: Evolutie milieuwetgeving en raakvlakken preventie (VOLZET) Ignaas Crombez
Welke raakvlakken zijn er tussen welzijnsbeleid en milieubeleid? Welke milieuwetgeving heeft invloed op het preventiebeleid?
Meer infoIS 3.7 - UPDATE: Praktijkrichtlijn kantoorergonomie (VOLZET) Stephan Tomlow
Wil je weten welke wijzigingen er werden aangebracht en welke stellingen deze keer aan bod komen? Je ontdekt het in deze infosessie.
Meer infoIS 3.8 - Risico's nieuwe technologie: cobots (VOLZET) Floris Van Gramberen
Toelichting cobots en mogelijk verbonden risico's, advies mbt aankoop en indienststelling.
Meer infoIS 4.1 - Verticale ontwikkeling Nele De Peuter
Verticale ontwikkeling is het proces waarbij je je mentale capaciteiten vergroot, het gaat over het transformeren van de manier waarop je denkt, wat invloed heeft op wat je doet en hoe je je gedraagt.
Meer infoIS 4.2 - Risico's nieuwe technologie: waterstof (VOLZET) Bert Van Craenendonck
We lopen het risico onze fossiele brandstoffen volledig uit te putten en dit met een uitstoot waarmee we onze planeet al jarenlang zichtbaar schade berokkenen. Om beide problemen aan te pakken wordt er een veelbelovende oplossing onderzocht: waterstof als energiebron.
Meer infoIS 4.3 - Artificiële Intelligentie als copiloot voor de PA (VOLZET) Frederik Marain en Michiel Wellens
In deze infosessie presenteren we op een laagdrempelige manier de mogelijkheden en risico's van AI, met voorbeelden van concrete toepassingen in het werk van de PA.
Meer infoIS 4.4 - RA op niveau individu: de oudere werknemer (VOLZET) Liesbeth Aerts en Kristien Van Gompel
Door maatschappelijke evoluties komt een organisatie voor enkele belangrijke uitdagingen te staan. Langer werken is voor iedereen een gegeven, net zoals organisaties voortdurend veranderen en innoveren en er tegelijkertijd schaarste is op de arbeidsmarkt – ‘war for talent’. Dan is het meer dan ooit belangrijk om als organisatie te blijven investeren in menselijk kapitaal, in talentontwikkeling en in het voeren van een bewust retentiebeleid.
Meer infoIS 4.5 - Implementatie van PBM's via toolbox Gwin Steenhoudt
Welke nieuwigheden i.v.m. PBM komen er op korte en middellange termijn aan?
Meer infoIS 4.6 - Oosterweel als hefboom voor duurzame mobiliteit Candide De Bruyn
Met voorsprong het grootste en meest ambitieuze project dat Lantis in goede banen leidt, is de Oosterweelverbinding. Maar Lantis zorgt niet enkel voor betere infrastructuur. De firma werkt ook aan oplossingen voor duurzame verplaatsingen, tijdens én na de Oosterweelwerken.
Meer infoIS 4.7 - Werkbaar werk en de fysieke activiteitsparadox (VOLZET) Stephan Tomlow
Zeker voor werknemers met fysieke beroepen is ergonomie onontbeerlijk om het werk werkbaar te maken.
Meer infoIS 4.8 - Bescherming tegen UV-straling Lies Goovaerts
In 2021 kregen 49 065 mensen de diagnose huidkanker en naar verwachting zal dit cijfer verder stijgen de komende jaren. Deze huidkankers zijn voor een heel groot deel te voorkomen door je blootstelling aan uv-straling te beperken.
Meer infoPlenaire sessie Toon De Belder en Stijn Minten
The Iceberg by T.O.M.
Meer infoHet avondeten is inbegrepen in de deelnameprijs van donderdag en donderdag + vrijdag.
Iedereen is welkom in de bar om verder te praten over … Consumpties ter plaatse (digitaal) af te rekenen.
- Ontvangst – 8 tot 8.45 uur
- Werksessies reeks 1 – 8.45 tot 10.45 uur
- Werksessies reeks 2 - 11 tot 13 uur
- Gezonde lunch - 13 tot 14 uur
- Werksessies reeks 3 - 14 tot 16 uur
- Afsluitende receptie - 16 tot 17 uur
Welkom, schuif aan voor een kopje koffie of thee en een kleine hap.
WS 1.01 - Herwinnen van je focus op het werk Annick Alders
Wat brengt (hyper)connectiviteit ons eigenlijk? Alvast niet enkel kommer en kwel, maar in elk geval wel efficiëntieverlies. En toch veroorzaakt alleen al de gedachte aan een afwezige smartphone een kleine paniekreactie. Hoe komt dat? En hoe moeten we ermee aan de slag om ons werk en onze organisatie zo performant mogelijk te houden?
Meer infoWS 1.02 - Evalueren en bijsturen van contractors (VOLZET) Marc De Locht
Tijdens deze werksessie wisselen we ervaringen en codes van goede praktijken uit met het accent op “evaluatie en bijsturing”. We bekijken daarbij zowel de rol van opdrachtgever als onderaannemer.
Meer infoWS 1.03 - De preventieadviseur mee aan de tekentafel zetten Luc Royens
Hoe kan de preventieadviseur meer betrokken geraken tijdens de verschillende fasen van een bouwproject en wat is de meerwaarde om dit te doen van “idee tot indienststelling”?
Meer infoWS 1.04 - Voeren van een integraal PMGE-beleid Ignaas Crombez
A.d.h.v. enkele cases en praktijkvoorbeelden analyseren en inventariseren we de aspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij het werken met PMGE. De focus ligt op de opslag van de producten, de veiligheid en gezondheid van de werknemers, de organisatie van het (intern) transport, het afvalbeheer, …
Meer infoWS 1.05 - Verticale ontwikkeling onder de loep nemen Nele De Peuter
In deze werksessie ontdek je wat verticale ontwikkeling concreet inhoudt en wat het betekent om als mens te groeien.
Meer infoWS 1.06 - Opzetten van crisisorganisatie Pieter Backx
In deze werksessie zetten we stappen om jouw theoretisch algemeen noodplan om te zetten naar de praktijk.
Meer infoWS 1.07 - Toepassen feitenboom Tom Boydens
In deze actieve werksessie passen we de feitenboomanalyse toe op basis van enkele concrete cases.
Meer infoWS 1.08 - Inoefenen coachende vaardigheden voor de PA Hanne Vermeiren
Als PA is het cruciaal om met anderen samen te werken om je welzijnsbeleid vorm te geven. Coachende vaardigheden als luisteren en verkennende vragen stellen, kunnen je hierbij helpen.
Meer infoWS 1.09 - Proeven van stressbeheersing via biorelaxatie Mie Van Raemdonck
Stress beheersen via biorelaxatie is investeren in welbevinden en burn-out-preventie. Het biedt een waarborg op blijvend rendement, zowel op de werkvloer als daarbuiten.
Meer infoWS 1.10 - Tijd en welzijn winnen met goeie gewoonten Werner De Vree
Hoe jij als persoon, als professional, als PA met tijd omgaat, heeft rechtstreekse impact op je welzijn (en -zeker gezien je voorbeeldfunctie- dat van anderen)! In deze werksessie zoomen we in op enkele verbazingwekkend makkelijke, breingerichte gewoonten die je daags nadien meteen in je eigen job én in je bedrijf kan (laten) toepassen!
Meer infoWS 1.11 - Opstellen KPI’s voor werking CPBW/BOC Roger De Gruyter en Ronny Maes
In deze werksessie staan we stil bij de voorbije werking én zoeken we actief naar indicatoren die de resultaatsgerichte werking van het CPBW/BOC (kunnen) versterken.
Meer infoWS 1.12 - Transities begeleiden Sylvie Bracqué
Jouw rol als begeleider van transities op de werkvloer is essentieel voor het succesvol implementeren van veranderingen en het bevorderen van een cultuur van aanpassingsvermogen en groei binnen de organisatie. In deze werksessie hoor je het verschil tussen change en transitie beter kennen en gaan we vooral samen ontdekken hoe je met transitie aan de slag kan gaan.
Meer infoWS 1.13 - Documenten van de PA organiseren en beheren (VOLZET) Francis Potters
D.m.v. een doeltreffend documentenbeheersysteem kan de preventieadviseur meer tijd hebben voor zijn core business. Tijdens deze werksessie wordt a.d.h.v. een voorbeeld getoond hoe dit op te zetten met simpele tools en bij te houden met tips en tricks.
Meer infoWS 2.01 - Constructief van mening verschillen als basis voor welzijn (VOLZET) Annick Alders
Het is niet zo moeilijk om een discussie te laten ontsporen. Soms weet je op voorhand al dat een voorstel of vraag tot vuurwerk zal leiden. Hoe komt dat eigenlijk?
Meer infoWS 2.02 - Samenwerken tussen HR- en preventiedienst Raf D'Haen
Is welzijn een zaak van HR of toch vooral van de preventiedienst? Hoe is de samenwerking nu al geregeld en hoe zou ze opgestart en/of verder uitgebreid kunnen worden? In deze workshop gaan we in dialoog met elkaar en verkennen we elkaars organisaties.
Meer infoWS 2.03 - Spreken is spelen (VOLZET) Michaël Pas
In deze workshop deelt Michaël Pas zijn geheimen, zijn tips en trucs om vlot en ontspannen over te komen en helder te spreken.
Meer infoWS 2.04 - Psychosociale risico’s oplossingsgericht aanpakken Frank Van der Elst
Een PSRA is niet enkel een wettelijke verplichting van een welzijnsbeleid, het is de eerste stap in de preventieve aanpak van psychosociale risico’s. Heel wat organisaties vrezen een lang en duur proces, maar in werkelijkheid kan de onderneming ook zelf op een heel eenvoudige wijze aan de slag.
Meer infoWS 2.05 - Verticale ontwikkeling onder de loep nemen Nele De Peuter
In deze werksessie ontdek je wat verticale ontwikkeling concreet inhoudt en wat het betekent om als mens te groeien.
Meer infoWS 2.06 - Visualiseren RA Brand via een participatief trainingsmodel Pieter Backx
Een RA brand, daarover beschikt het bedrijf wel. Maar hoe kunnen we onze medewerkers of onze leden van de interventieploeg voorbereiden op een incident?
Meer infoWS 2.07 - Borgen beleid elektrische installaties Bert Van Craenendonck
Tijdens deze werksessie worden je vragen over het veiligheidsbeleid van elektrische installaties op arbeidsplaatsen of onduidelijkheden m.b.t. de praktische invulling hiervan, systematisch beantwoord.
Meer infoWS 2.08 - Optimaliseren taken preventieadviseur met AI-modellen (VOLZET) Bruno Herman
Een deel van de taken en opdrachten van de preventieadviseur bestaat onvermijdelijk uit allerlei administratie. In deze werksessie laten we je proeven van verschillende AI-platformen die dit werk kunnen verlichten.
Meer infoWS 2.09 - Ernstige arbeidsongevallen kritisch analyseren (VOLZET) Steven Van den Broeck
Vertrekpunt in deze werksessie zijn concrete verslagen van (zeer) ernstige arbeidsongevallen die TWW ontvangen heeft en die we kritisch tegen het licht houden.
Meer infoWS 2.10 - PBM's selecteren en beheren Jan Van Damme
In deze werksessie willen we a.d.h.v. enkele cases en praktische proeven komen tot een verantwoorde keuze van PBM’s en alvast een aanzet geven tot een PBM-beleid.
Meer infoWS 2.11 - Je grenzen kennen en bewaken Werner De Vree
Herken je het; ja zeggen en nadien neen denken? Of erger; neen denken en toch reageren met ja?
Meer infoWS 2.12 - Creëren van compassion en accountability op de werkvloer Sylvie Bracqué
De drie compassievaardigheden: openheid, vindingrijkheid en standvastigheid zijn cruciaal voor het creëren van een veilige, nieuwsgierige en consistente (werk)omgeving. Ook preventieadviseurs hebben de taak om medewerkers te coachen bij het ontwikkelen van verantwoordelijkheid en compassie.
Meer infoWS 2.13 - Werken aan/met soft skills Peter David
In deze werksessie maak je kennis met het project 'Kickstart Your Soft Skills' (KYSS). Het project reikt een kader van soft skills aan, een online zelfbeoordelingsvragenlijst en een individueel feedbackrapport.
Meer infoWS 3.01 - Arbeidsveiligheid en aansprakelijkheid bij werken met derden (VOLZET) Chris Persyn
In deze sessie gaan we in op de specifieke regelgeving inzake werken met derden. We duiden de basisregels, maar besteden vooral aandacht aan de concrete toepassing ervan door de rechtspraak, met de nodige duiding bij de aansprakelijkheid die dit kan meebrengen. En tips om die te vermijden.
Meer infoWS 3.02 - Toepassen van de Ergoscore Roeland Motmans
In deze praktijksessie staat het oefenen van deze vrij beschikbare online tool centraal. Je leert de risicoanalyse ergonomie in de vingers krijgen om er zelf mee aan de slag te kunnen gaan.
Meer infoWS 3.03 - Spreken is spelen (VOLZET) Michaël Pas
In deze workshop deelt Michaël Pas zijn geheimen, zijn tips en trucs om vlot en ontspannen over te komen en helder te spreken.
Meer infoWS 3.04 - Psychosociale risico’s oplossingsgericht aanpakken Frank Van der Elst
Deze werksessie vertrekt vanuit best-practices voor het uitvoeren van een risicoanalyse psychosociale aspecten. Daarbij bespreken we zowel de faciliterende acties als de meest voorkomende valkuilen. We doen dit vanuit een specifiek oplossingsgericht denkkader.
Meer infoWS 3.05 - Je balans vinden via embodiment Nele De Peuter
Embodiment gaat dieper dan lichaamstaal, het gaat verder dan onszelf uitdrukken. Embodiment gaat over de manier waarop we onszelf 'creëren'. Het gaat over het bewustzijn van ons lichaam, hoe we ons voelen + hoe we dit eventueel kunnen veranderen, door onze staat van zijn te reguleren.
Meer infoWS 3.06 - Omgaan met religieuze diversiteit op de werkvloer Marieke Arnou
In deze werksessie gaan we a.d.h.v. enkele cases op zoek naar het (soms) fragiele evenwicht tussen godsdienstbeleving en werk.
Meer infoWS 3.07 - Uitwerken van een beleid batterijen op de werkvloer Bert Van Craenendonck en Michiel Wellens
In deze interactieve werksessie lichten we diverse veiligheidsaspecten voor beide batterijtechnologieën toe om naar een gediversifieerd beleid toe te werken.
Meer infoWS 3.08 - Je eigen DIY-roomspray maken Mie(ke) Van Raemdonck
Tijdens deze werksessie maak je zelf een roomspray op basis van natuurlijke producten en afhankelijk van je interesse. Je maakt 1 roomspray ter plekke en krijgt de andere recepten mee, zodat je er ook gemakkelijk verder mee aan de slag kan. De sprays hebben een subtiele geur met een specifiek effect en ze kunnen zowel thuis als op de werkvloer gebruikt worden.
Meer infoWS 3.09 - Uitwerken strategie en organisatie voor een TMB-project Ignaas Crombez
Op eenzelfde werkplaats waar verschillende werkgevers actief zijn is het borgen van het welzijn op het werk van alle werknemers niet eenvoudig.
Meer infoWS 3.10 - Rondgangen organiseren en optimaliseren (VOLZET) Marc Hoppenbrouwers
In deze werksessie zoeken we hulpmiddelen en ervaringen die je rondgangen nog kunnen verbeteren. We maken ook de uitbreiding naar rondgangen met derden.
Meer infoWS 3.11 - De juiste vragen stellen: de vlotste stap naar verandering Werner De Vree
Met "pull" i.p.v. "push" kan je makkelijker verandering bereiken. Welke impact denk jij zelf dat het stellen van goede vragen op jouw (beroeps)leven kan hebben?
Meer infoWS 3.12 - Samenwerken aan de RA Toon De Belder en Stijn Minten
In de praktijk kijkt men naar de PA voor de RA. Participatie is echter de kernboodschap. Wat zegt de wetgeving? Hoe andere actoren betrekken? In deze werksessie denken en werken we samen.
Meer infoWS 3.13 - Verbeteren meertalige communicatie met AI-modellen (VOLZET) Hassan Haddouchi
Tijdens deze sessie maak je kennis met verschillende AI-platformen die kunnen helpen bij het verbeteren van communicatie.
Meer info