- Ontvangst - 8.15 tot 9.30 uur
- Infosessies reeks 1 - 9.30 tot 10.45 uur
- Infosessies reeks 2 - 11 tot 12.15 uur
- Gezonde lunch - 12.15 tot 13.30 uur
- Infosessies reeks 3 - 13.30 tot 14.45 uur
- Plenaire sessie - 15 tot 16.45 uur
- Aperitief en walking dinner - 16.45 tot 19 uur
- Veilig Huisje - vanaf 19 uur
Welkom, schuif aan voor een kopje koffie of thee en een kleine hap.
IS 1.1 - RA niveau organisatie Ronny Maes
De wettelijke verplichting om een risicodossier op te stellen is voor de preventieadviseur - die de werkgever hierbij moet helpen - een helse opdracht. Al helemaal om te starten met een RA op niveau van de organisatie.
Meer infoIS 1.2 – Praktijktips voor effectiever contractormanagement Marc De Locht
Contractoren spelen een belangrijke rol bij het onderhoud van machines en installaties, en bepalen mee het veiligheidsniveau van uw organisatie. Toch blijven arbeidsongevallencijfers met contractoren nog vrij hoog.
Meer infoIS 1.3 – RA en preventiemaatregelen binnenluchtkwaliteit Anke Janssen
Het verluchten van de werkplek is en blijft een hot item. Welke lessen trekken we trekken uit de (afgelopen?) corona-tijden en wat nemen we mee naar de toekomst?
Meer infoIS 1.4 – Tips en tricks voor een optimale integratie van managementsystemen - VOLZET Hildegard Deweerdt
Met de invoering van de ISO 45001 norm voor welzijn en preventie, is de integratie van managementsystemen een stap dichter bij. Maar toch blijft dit gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Meer infoIS 1.5 - Opdrachten TWW, nieuwe en verwachte regelgeving Steven Van den Broeck
De Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk (AD TWW): waaruit bestaat hun taak? Kan je bij hen terecht voor informatie? Wat doen ze met een klacht? Wanneer en waarom krijg je een “inspecteur” over de vloer? Tijdens deze infosessie krijg je hier een goed beeld van. Daarnaast overlopen we de krachtlijnen en principes van de nieuwe (welzijns)wetgevingen die sinds begin 2019 zijn gepubliceerd.
Meer infoIS 1.6 - Update gezondheidstoezicht Guy Vogt
Info volgt.
Meer infoIS 1.7 - Intern noodplan: hoe begin je er aan? Dré Hollanders
Tijdens deze sessie stellen we een organisatiemodel voor dat gebaseerd is op specifieke regels en goede praktijken.
Meer infoIS 1.8 - RA en preventiemaatregelen explosieveiligheid Stijn Minten
Stofexplosies kunnen catastrofale gevolgen hebben. In deze sessie behandelen we het begrip stofexplosie en de mogelijke beschermingsmaatregelen, gekaderd in de relevante wetgeving.
Meer infoIS 1.9 - Mobiliteitsmanagement voor bedrijven Lynn Dupuis en Stephanie Van Looveren
Mobiliteitsmanagement helpt je om de woon-werk- en dienstverplaatsingen binnen je organisatie efficiënt en effectief te organiseren. Met concrete maatregelen kun je ervoor zorgen dat je medewerkers op een zo vlot mogelijke, gezonde en milieuvriendelijke manier naar het werk komen. Tijdens deze infosessie krijg je praktische informatie over hoe de provincie Antwerpen je bedrijf ondersteunt. Deze sessie wordt aangevuld met een praktijkgetuigenis.
Meer infoIS 1.10 - Positieve psychologie aan het werk - VOLZET Lieve Walravens
Positieve psychologie is de wetenschap van positieve ervaringen: wat maakt mensen sterk en veerkrachtig, wat zorgt voor tevreden en bevlogen werknemers, wat is het geheim van een sterk team en wat kan een organisatie doen om een positief werkklimaat te creëren en voor kwaliteitsvolle relaties te zorgen? In deze sessie leggen we de focus op psychosociale interventies die psychosociale hulpbronnen kunnen versterken op de werkvloer. Want positieve psychologie werkt.
Meer infoIS 2.1 - Evolutie milieuwetgeving en raakvlakken preventie Ignaas Crombez
De milieuwetgeving is continu in beweging. Diverse aspecten uit deze wetgeving hebben een link naar het welzijnsbeleid, en de raakpunten worden steeds intenser. Het is dan ook noodzakelijk dat de PA notie heeft van de belangrijkste wijzigingen en evoluties.
Meer infoIS 2.2 - Nieuws uit VCA-land Kris De Meester
De VCA versie 2017/6.0 is ondertussen iets meer dan 2 jaar in voege. Tijdens deze sessie doorlopen we de belangrijkste thema’s uit de checklist en besteden we aandacht aan de interpretatie van verschillende onderdelen. We werpen ook een blik op toekomstgerichte projecten; daarnaast staan we stil bij nieuwe (internationale) ontwikkelingen, evoluties en samenwerking tussen landen.
Meer infoIS 2.3 - Aanpak van overdreven werkdruk: verplichting en aansprakelijkheid van de werkgever Annick Alders
We kennen het allemaal wel, drukke dagen, niet meer weten waar je hoofd staat en alsmaar verder denderen. Maar wat als werkdruk chronisch en overdreven wordt?
Meer infoIS 2.4 - Strategieën effectievere training en vorming Els Minner
Over opleiden en leren wordt heel wat beweerd. Maar wat is waar en wat zijn populaire leermythes? Onderzoek leert ons wat écht werkt.
Meer infoIS 2.5 - Methoden RA chemische agentia Anke Janssen
In deze infosessie bespreken we het stappenplan voor het opmaken van een risicoanalyse (RA) rond blootstelling aan chemische agentia.
Meer infoIS 2.6 - Waarom werkt BBS niet en hoe werkt het wel? Jan Vangeel
Behaviour Based Safety (BBS) is een concept dat al jaren in vrijwel alle branches voorkomt. Vanaf de jaren tachtig werden in Europa initiatieven ingevoerd die gebaseerd waren op de observatie van veilige en onveilige handelingen of gedragingen. Meestal nooit met een Copernicaanse omwenteling tot gevolg.
Meer infoIS 2.7 - Veilig functioneel testen van machines en installaties Ivo De Kegel
Wanneer je een machine of apparaat in werking moet bestuderen, kan het nodig zijn om reguliere risicobeheersmaatregelen, zoals volledig afschakelen, veiligstellen of afschermen, op te schorten.
Meer infoIS 2.8 - Preventief alcohol- en drugbeleid Marie-Claire Lambrechts
Een alcohol- en drugbeleid is een effectief hulpmiddel om functioneringsproblemen door alcohol- en druggebruik te vermijden en/of vroegtijdig aan te pakken. In deze infosessie bespreken we de belangrijkste ingrediënten van dergelijk beleid en staan we stil bij mogelijke valkuilen.
Meer infoIS 2.9 - Beleid psychosociale risico's: opstappen en valkuilen Miet Lamberts
Het aantal personen in arbeidsongeschiktheid vanwege psychische problematieken neemt jaar na jaar toe. In het kader van een overheidsbeleid waarin werknemers langer aan de slag moeten blijven, moeten we er ook voor zorgen dat ze langer aan de slag kunnen en willen blijven. Hoewel de wetgever de laatste jaren meer heeft ingezet op het stimuleren van een preventiebeleid psychosociale risico’s binnen ondernemingen, tonen cijfers en studies aan dat dit vaak geen gemakkelijke opdracht is.
Meer infoIS 2.10 - Strafrechtelijke aansprakelijkheid inzake arbeidsveiligheid - VOLZET Chris Persyn
In deze sessie overlopen we kort de basisregels van strafrechtelijke verantwoordelijkheid na een arbeidsongeval. Wat is strafrechtelijke verantwoordelijkheid en welke mechanismen spelen hierbij? De eindverantwoordelijkheid qua arbeidsveiligheid berust weliswaar nog steeds bij de werkgever, maar de welzijnswetgeving voorziet ook in specifieke taken voor de hiërarchische lijn.
Meer infoIS 3.1 - Asbest- en sloopwerkzaamheden Ignaas Crombez
Komen o.a. aan bod tijdens deze infosessie: - Toelichting bij de wetgeving - Een verduidelijking rond de verschillende verantwoordelijkheden voor opdrachtgevers en actoren. - Welke dossiers en opleidingen zijn vereist? - Het belang van de asbestinventaris - …
Meer infoIS 3.2 - Observatietechnieken - VOLZET Pascal Joos
In deze infosessie focussen we op het “waarom en hoe” observeren.
Meer infoIS 3.3 - Geïntegreerde wellbeing approach Sabine De Brauwer
Hoe werkt Proximus aan de fysieke, mentale en relationele veerkracht van haar medewerkers? Welke acties hebben we concreet ondernomen en welke tools zijn er uitgewerkt? Graag reflecteren we over wat we daaruit hebben geleerd en wat wel en niet werkte.
Meer infoIS 3.4 - RA en preventiemaatregelen lithium-ion batterijen Michiel Wellens
Lithium-ion batterijen zijn de dag van vandaag alom tegenwoordig in ondernemingen, zowel op kantoor, in ateliers als op de bedrijfsparking.
Meer infoIS 3.5 - Evoluties in ISO 45.001 Kris De Meester
Het Technisch Comité 283 staat in voor de verdere ontwikkeling van de ISO 45.001 reeks (inclusief ondersteunend materiaal). In deze infosessie focussen we op evoluties binnen de ISO 45.001 reeks.
Meer infoIS 3.6 - Bevlogen in het leven, bevlogen aan het werk Erna Claes
Tijdens deze sessie gaan we kijken hoe we terug “de tijd van ons leven” kunnen creëren en bevlogenheid kunnen ervaren tijdens de werkuren.
Meer infoIS 3.7 - PBM's: heden en toekomst Naam volgt
Tijdens deze sessie behandelen we nieuwe ontwikkelingen en nieuwe regelgeving i.v.m. PBM's
Meer infoIS 3.8 - Beroepsgeheim, vertrouwelijkheid en discretie voor de welzijnsactoren Annick Alders
Wie is er gehouden tot het beroepsgeheim en welke consequenties heeft dit? Bestaat er ook een spreekplicht, of alleen een spreekrecht?
Meer infoIS 3.9 - De werknemer van de 21ste eeuw Amber Hoefkens en Gert Vanthournout
In deze infosessie gebruiken we het Job Demands Resources-model als referentiekader om de situatie van werknemers in de 21ste eeuw in kaart te brengen.
Meer infoIS 3.10 - Ondersteuning van Fedris Joeri Luts
Fedris een zeer belangrijke actor binnen het speelveld van welzijn op het werk. In deze sessie focussen we op haar preventieve, controlerende en informatieve opdrachten en taken die rechtstreeks relevant zijn voor elke preventieadviseur.
Meer infoPlenaire sessie Chris Persyn, Edelhart Kempeneers en Marc Hoppenbrouwers
Het avondeten is inbegrepen in de deelnameprijs van donderdag en donderdag + vrijdag.
Iedereen is welkom in de bar, Jean-Bosco Safari zorgt voor live muziek. Consumpties ter plaatse af te rekenen.
- Ontvangst – 8 tot 8.45 uur
- Werksessies reeks 1 – 8.45 tot 10.45 uur
- Werksessies reeks 2 - 11 tot 13 uur
- Gezonde lunch - 13 tot 14 uur
- Werksessies reeks 3 - 14 tot 16 uur
- Afsluitende receptie - 16 tot 17 uur
Welkom, schuif aan voor een kopje koffie of thee en een kleine hap.
WS 1.1 - DAGVULLENDE SESSIE - Verbindende communicatie: een taal die werkt! - VOLZET Heidi Stinissen
Zin in Verbindende Communicatie?
Meer infoWS 1.2 - Arbeidsongevallen (en incidenten) analyseren - VOLZET Karlien Bart en Claudine Desmet
Na elk arbeidsongeval zorgt de werkgever ervoor dat zijn preventiedienst een onderzoek voert naar de oorzaken ervan, met de bedoeling om herhaling te voorkomen via de nodige preventiemaatregelen. Deze werksessie biedt een forum aan preventieadviseurs om inzichten en vooral ervaringen op een gestructureerde manier uit te wisselen.
Meer infoWS 1.3 - Borgen (intern) noodplan Pieter Backx
In deze werksessie gaan we actief op zoek naar handvaten om elk noodplan te evalueren en bij te sturen.
Meer infoWS 1.4 - Opstellen risicodossier Ronny Maes en Roger De Gruyter
A.d.h.v. een aantal tools en inzichten krijg je de mogelijkheid om voor je eigen ‘klein’ bedrijf na te gaan of je eigen risicodossier al volledig is, en hoe je dit zonodig kan vervolledigen of opstellen.
Meer infoWS 1.5 - Rondgangen organiseren - VOLZET Marc Hoppenbrouwers
Hoe optimaal de input vergaard tijdens rondgangen verwerken?
Meer infoWS 1.6 - RA en preventiemaatregelen werken op geringe hoogte Stijn Minten
In deze werksessie gaan we aan de slag met rolsteiger, vouwstelling en/of schaarlift. We bouwen op, we breken af. Ondertussen krijgt je risicoanalyse 'werken op hoogte' meer en meer vorm.
Meer infoWS 1.7 - Psychosociale risico's oplossingsgericht aanpakken Annick Alders en Frank Van der Elst
Deze werksessie vertrekt vanuit best-practices voor het uitvoeren van een risicoanalyse psychosociale aspecten. Daarbij bespreken we zowel de faciliterende acties als de meest voorkomende valkuilen.We doen dit vanuit een specifiek oplossingsgericht denkkader. We gaan aan de slag met het verschil tussen problemen en beperkingen, schaalvragen en toekomstprojecties. Een originele, maar bijzonder efficiënte techniek.
Meer infoWS 1.8 - Het belang van je stem in communicatie Katrien Van Geystelen
Hoe je iets zegt, is even belangrijk als wat je zegt. We focussen o.a. op een gezond stemgebruik, adem, toonhoogte, klankkleur en resonantie.
Meer infoWS 1.9 - Positief beïnvloeden welzijnscultuur Rik op de Beeck
Rik begeleidt verschillende organisaties bij het versterken van welzijnscultuur; enkele projecten lopen reeds verschillende jaren. In deze workshop geeft hij inzicht in enkele types van oefeningen die hij gebruikt om de veiligheidscultuur bij leidinggevenden en medewerkers te versterken. Tijdens de workshop worden vier technieken (o.a. procesanalyse, veiligheidsrondes lopen, gebruik van smartphones, zelftest) samen uitgeprobeerd, besproken en geëvalueerd.
Meer infoWS 1.10 - Heldere taal schrijven Caroline Caluwaerts en Tamara Stojanovic
Hoe kan ik een ingewikkelde tekst duidelijk maken voor mensen die het Nederlands minder machtig zijn? Wist je dat de meeste mensen die Nederlands als moedertaal hebben op niveau B1 communiceren? Welk taalniveau heeft jouw personeel, of welk niveau hebben ze nodig om hun werk correct te kunnen doen?
Meer infoWS 1.11 - Onderzoeken invloed trillingen op bovenste ledematen Pieter Martens
“Musculoskeletale aandoeningen” (MSA) is een verzamelnaam voor de problemen ter hoogte van de musculoskeletale structuren: spieren, gewrichten, pezen, ligamenten en zenuwen.
Meer infoWS 1.12 - Leidinggevenden betrekken - VOLZET Luc Royens
Vanuit de Wet Welzijn en de codex kijken we samen naar de taken van de hiërarchische lijn (art. I. 2-11). De volgende stap is dat we in dialoog gaan om samen te bepalen hoe je de leidinggevende(n) meer kan betrekken. Wat kan de meerwaarde zijn van een leidinggevende wanneer deze oprecht betrokken is en welzijn optimaal gaat behartigen. Uitgangspunt is het creëren van een Win-Win.
Meer infoWS 1.13 - Yoga Evi Van Meirhaeghe
Aan de hand van simpele, voor iedereen haalbare oefeningen maken we even tijd om goed voor onszelf te zorgen en bij te tanken. Nog nooit yoga gedaan? Grijp je kans en schrijf je in voor deze workshop waar je de basisbeginselen meekrijgt voor meer balans in je leven.
Meer infoWS 1.14 - Lang leve weerstand! Werner De Vree
Je kent het wel: weerstand! In een gesprek, in een vergadering, vanuit welke richting dan ook! Vooral als je het net dán niet nodig hebt.
Meer infoWS 2.1 - DAGVULLENDE SESSIE - Verbindende communicatie: een taal die werkt! - VOLZET Heidi Stinissen
Zin in Verbindende Communicatie?
Meer infoWS 2.2 - Met goeie gewoonten meer tijd en welzijn - VOLZET Werner De Vree
Hoe jij als persoon, als professional, als PA met tijd omgaat, heeft rechtstreekse impact op je welzijn (en -zeker gezien je voorbeeldfunctie- dat van anderen)!
Meer infoWS 2.3 - Opstellen Business Continuity Plan Jean-Louis Dumortier
Tijdens deze werksessie zoeken we samen naar praktische invullingen van een Business Continuity Plan met de focus op welzijn op het werk.
Meer infoWS 2.4 - Kijken met een juridische bril naar ‘werken met derden’ - VOLZET Chris Persyn
Vertrekkend vanuit de wet stappen we snel over naar de dagdagelijkse praktijk van werken met derden (cfr. hoofdstuk IV van de Welzijnswet).
Meer infoWS 2.5 - Omgevingsparameters meten Toon De Belder, Nico Jacobs en Stijn Minten
Tijdens deze werksessie herhalen we kort enkele belangrijke omgevingsparameters zoals verlichtingssterkte, luminantie, WBGT-index, geluidsdruk, …, luchtkwaliteit. Daarna voeren we metingen uit op deze verschillende parameters, bespreken de resultaten en mogelijke acties.
Meer infoWS 2.6 - Managen van een TMBouwplaats Ignaas Crombez en Marc Hoppenbrouwers
In deze werksessie nemen we het proces van een project TMB van A-Z onder de loep, in al zijn complexiteit.
Meer infoWS 2.7 - Ernstige arbeidsongevallen (EAO) analyseren - VOLZET Karlien Baert en Claudine Desmet
De preventiedienst maakt bij (zeer) ernstige arbeidsongevallen een omstandig verslag. Eén van de vereisten is dat je daarin "de primaire, secundaire, tertiaire en psychosociale oorzaken" van het ongeval bepaalt. Hoe pak je dit aan? Wat onmiddellijk te doen bij de melding van een (zeer) ernstig arbeidsongeval? Waarop letten bij het uitvoeren van het plaatsbezoek? Welke analysemethode is geschikt? Hoe diepgaand moet de analyse zijn, wat zet ik in het omstandig verslag en wat niet? Welke rol is weggelegd voor de hiërarchische lijn?
Meer infoWS 2.8 - Proeven van AR/VR/AI Silvia Van Aken en Yasmine Wauthier
Virtual en Augmented Reality (VR/AR), maar ook Artificiële Intelligentie (AI) zijn populaire begrippen. Tegelijk bestaat er veel verwarring over wat dit precies inhoudt. In deze workshop kan je proeven van wat deze immersieve en slimme technologieën concreet voor jouw bedrijf kunnen betekenen. Via best practices kan je zelf ervaren welke meerwaarde VR, AR en AI hebben voor de sector van Occupational Safety and Health (OSH).
Meer infoWS 2.9 - Laat ons daar nog 'ns efkes over samenzitten Koen Janssen
Hoe kan je vergaderingen doelmatiger, efficiënter en aangenamer maken? Laat ons dáár 'ns efkes over samenzitten!
Meer infoWS 2.10 - Borgen vaardigheden interventieploeg Pieter Backx
In deze werksessie zoeken we samen naar handvaten om de vaardigheden van de leden van de interventieploeg up-to-date te houden.
Meer infoWS 2.11 - Borgen beleid elektrische installaties Bert Van Craenendonck
Een elektrische installatie heeft een belangrijke plaats binnen het veiligheidsbeleid van een organisatie. Welke documenten zijn allemaal nodig? Hoe gaan we deze praktisch gebruiken? Tijdens deze werksessie worden je vragen over het veiligheidsbeleid van elektrische installaties op arbeidsplaatsen of onduidelijkheden m.b.t. de praktische invulling hiervan, systematisch beantwoord.
Meer infoWS 2.12 - Psychosociale risico's oplossingsgericht aanpakken Annick Alders en Frank Vanderelst
Een PSRA is niet enkel een wettelijke verplichting van een welzijnsbeleid, het is de eerste stap in de preventieve aanpak van psychosociale risico’s. Heel wat organisaties vrezen een lang en duur proces, maar in werkelijkheid kan de onderneming ook zelf op een heel eenvoudige wijze aan de slag.
Meer infoWS 2.13 - Ervaren van diversiteit op de werkvloer - VOLZET Caroline Caluwaerts en Binita Pinoy
In deze ervaringsgerichte sessie werken we interactief rond diversiteit. Opzet is je bewust te maken van de “typische Vlaamse” werkcontext die voor anderen vreemd kan overkomen. We nemen je mee langs andere culturen die andere waarden hoog in het vaandel dragen. Maar wat kan en wat niet in jouw bedrijf of organisatie, en waarom?
Meer infoWS 2.14 - Aanspreken en coachen veilig gedrag Rik op de Beeck
In deze praktische werksessie ervaren we hoe we collega's op impactvolle wijze kunnen aanspreken. Via een spelvorm testen we uit hoe we hiervan een positieve ervaring en een leermoment kunnen maken.
Meer infoWS 3.1 - DAGVULLENDE SESSIE - Verbindende communicatie: een taal die werkt! - VOLZET Heidi Stinissen
Zin in Verbindende Communicatie?
Meer infoWS 3.2 - Risico's van intern verkeer beheren Karlien Baert en Tine Berx
Ondernemingen besteden niet altijd voldoende aandacht aan het intern verkeer. Nochtans is één derde van de dodelijke ongevallen te wijten aan intern transport. Vaak zijn er binnen de onderneming verschillende kruisende verkeersstromen en worden voetgangers niet of onvoldoende gescheiden van intern transport, om maar enkele voorbeelden te noemen.
Meer infoWS 3.3 - Proeven van AR/VR/AI Silvia Van Aken en Yasmine Wauthier
Virtual en Augmented Reality (VR/AR), maar ook Artificiële Intelligentie (AI) zijn populaire begrippen. Tegelijk bestaat er veel verwarring over wat dit precies inhoudt. In deze workshop kan je proeven van wat deze immersieve en slimme technologieën concreet voor jouw bedrijf kunnen betekenen. Via best practices kan je zelf ervaren welke meerwaarde VR, AR en AI hebben voor de sector van Occupational Safety and Health (OSH).
Meer infoWS 3.4 - Storytelling Dries Desmet
In deze werksessie ontdekken we de techniek van storytelling om tot een authentiek, verbindend verhaal te komen.
Meer infoWS 3.5 - Qi Gong Els Mertens
Qi Gong brengt rust en creëert mentale en fysieke openheid. Door je energie vrij te laten stromen door je gewrichten en organen, stimuleer je het zelfhelend vermogen van je lichaam.
Meer infoWS 3.6 - Borgen beleid elektrische installaties Bert Van Craenendonck
Een elektrische installatie heeft een belangrijke plaats binnen het veiligheidsbeleid van een organisatie. Welke documenten zijn allemaal nodig? Hoe gaan we deze praktisch gebruiken? Tijdens deze werksessie worden je vragen over het veiligheidsbeleid van elektrische installaties op arbeidsplaatsen of onduidelijkheden m.b.t. de praktische invulling hiervan, systematisch beantwoord.
Meer infoWS 3.7 - Biedt nudging kansen voor arbeidsveiligheid? - VOLZET Rob Van de Walle, Toon De Belder
Wat is nudging: het met zachte hand, zonder de keuzevrijheid in het gedrang te brengen, mensen stimuleren de juiste keuzes te maken. Kan nudging nieuwe kansen bieden om de veiligheid op de werkvloer te verhogen?
Meer infoWS 3.8 - Waarom leren we niet uit ongevallen? Jan Vangeel
Tijdens deze werksessie gaan we dieper in op hoe Just Culture een antwoord zou kunnen bieden op de fundamentele vraag: hoe kunnen we met z’n allen wél leren uit ongevallen?
Meer infoWS 3.9 - Overtuigend schriftelijk adviseren Jef Verheyen
In deze werksessie gaan we actief op zoek naar de 4 vragen die essentieel zijn om een overtuigend schriftelijk advies te formuleren.
Meer infoWS 3.10 - Veiligheidsaspecten in de omgevingsvergunning Ignaas Crombez
Een bedrijf moet heel wat inspecteren, controleren en (laten) keuren. Dit geldt zowel voor materieel (ladders, liften, …) als werknemers. Het wettelijk kader en de periodiciteit zijn erg verschillend. Voor sommige zaken ben je verplicht om beroep te doen op een externe persoon of instantie. Andere zaken mag je dan weer intern behandelen. In deze werksessie wisselen we ervaringen uit over hoe we keuringen, inspecties en controles op een goede manier kunnen beheren.
Meer infoWS 3.11 - Uitwisselen goede praktijken fiets woon-werkverkeer Ivo Van Aken
Om diverse redenen kiezen meer en meer werknemers de - al dan niet elektrische - fiets voor hun woon-werk verplaatsing. Tijdens deze werksessie wisselen we ervaringen uit en bespreken we de verschillende aspecten die een invloed kunnen hebben om werknemers zo veilig mogelijk woon-werk te laten fietsen.
Meer infoWS 3.12 - Opstellen KPI's voor het CPBW Luc Royens
Het CPBW (BOC) functioneert al enkele jaren in de huidige samenstelling. Tijd om stil te staan bij de voorbije werking én om meteen lessen te trekken naar de toekomst.
Meer infoWS 3.13 - Laat ons daar 'ns efkes over samenzitten - VOLZET Koen Janssen
Hoe kan je vergaderingen doelmatiger, efficiënter en aangenamer maken? Laat ons dáár 'ns efkes over samenzitten!
Meer infoWS 3.14 - Ergonomische risico's analyseren Roeland Motmans
Interactieve bespreking van de praktijkrichtlijn RA ergonomie.
Meer info